Persoonlijk

Weg naar een eigen huisje

Beste lezer,

Dit keer weer een persoonlijke blog en ik hoop op deze manier mijn gedachten met een breder publiek te kunnen delen..
Vanaf mijn achttiende ben ik op zoek naar een manier om op mezelf te wonen, met de juiste ondersteuning die aansluit bij mijn wensen en behoeften. Om uit te proberen wat bij mij aan zou sluiten, besloot ik om twee dagen per week “intern” te gaan bij de zorginstelling, waar ik op school zat. Dit hield in dat ik in een groep kwam met jonge mensen die begeleiding kregen om te leren om zo zelfstandig mogelijk te functioneren als ze op zichzelf kwamen te wonen. Voor mijn gevoel liep het eerste jaar niet helemaal lekker. Ik moest wennen aan het feit dat er verschillende mensen mij assisteerden en anderzijds moesten mensen wennen aan de manier waarop ik communiceer.
Het tweede jaar kwam ik in en op een totaal andere groep terecht. Deze groep was meer gericht op in groepsverband dingen te ondernemen. Voor mijn gevoel sloot dit niet aan bij mijn wensen, maar het was wel een jaar waarin mensen mij en mijn kwaliteiten zagen en voor mij was dit heel belangrijk om meer vertrouwen in mezelf te krijgen. Helaas werd deze groep opgeheven en verhuisde ik weer naar de locatie waar ik het eerste jaar gezeten had.
Ik zag er wel tegenop om terug te zijn op de plek waar ik was begonnen. Dit keer kwam ik in een groep terecht met jongeren die voornamelijk begeleiding nodig hadden. Dit was behoorlijk wennen, maar uiteindelijk kon ik mezelf weer zijn. Ik durfde uit te spreken dat ik bepaalde dingen spannend vond en dat ik bang was om fouten te maken. Toen dit jaar voorbij was, hebben ik en de begeleiding, besloten dat ik naar een groep ging waar de mensen voorbereid werden om op zichzelf te wonen, zij het met assistentie.
Dit was voor mij heel goed, want op deze manier kwam ik erachter wat ik had bereikt. Met mensen die daar werkten ben ik toen gaan kijken naar de mogelijkheden voor een vervolgstap. Ik stond al jaren ingeschreven voor een woonvorm midden in het centrum van Nijmegen. Naar dit doel heb ik een anderhalf jaar heel hard toe gewerkt. Toen ik in aanmerking kwam voor die woning moest ik me helaas, vanwege ernstige heupklachten, terugtrekken. Dit vond ik echt heel erg.
Twee jaar en twee operaties verder ben ik weer op zoek gegaan naar een manier om op mezelf te gaan wonen. Ik besef me gewoon hoe ongelooflijk belangrijk het voor mij is om assistentie te krijgen van mensen waar ik echt op kan vertrouwen, die me als gelijkwaardig mens behandelen en die echt de tijd nemen voor mij. Daarom wil ik zo graag op een plek wonen waar ik zelf mensen kan aannemen en dat ik degene ben die de regie heeft over mijn leven. Het is beslist niet zo dat ik mezelf boven iemand wil plaatsen, maar wil samen met de mensen die mij assisteren werken en ik denk dat dit heel belangrijk is.
Het is heel moeilijk om zoiets te vinden, omdat ik veel assistentie nodig heb. Er zijn in mijn woonomgeving heel weinig woonvoorzieningen voor mensen met alleen een zogeheten ernstige lichamelijke beperking. De weinige die er zijn hebben heel weinig verloop. Daarbij komt dan ook nog dat ik niet de mogelijkheid heb om zelf mensen aan te nemen.
Ik ben bezig geweest om te kijken of er zelf een wooninitiatief op te zetten is. Na heel veel uitzoeken merk ik dat ik te weinig kennis heb.
Bij het opstarten van een wooninitiatief komt zoveel kijken. Ten eerste heb je zes a zeven mensen nodig met een hoge zorgindicatie anders is het financieel niet haalbaar. Dit blijkt al een hele zoektocht te zijn. Vervolgens heb je een locatie nodig, waar de woningen op de bewoners moeten worden aangepast en dan heb je ook nog een groot zorgteam nodig. Dit zorgteam moet betaald worden uit het pgb van de bewoners. Ook het maken van roosters voor de werknemers is een enorme uitdaging. Er komt zoveel bij kijken en ik wil het heel graag aangaan maar ik merkte dat ik een beetje vastliep.

Inmiddels heb ik nieuwe aanknopingspunten en hoop ik daar gauw meer over te kunnen vertellen in een volgende blog.

Nathalie

Auteur

nathalieajverstegen@gmail.com
Ik ben Nathalie Verstegen (1988). Ik zie mezelf als een ondernemende vrouw met humor en pit. Ik wil een zo zelfstandig mogelijk leven leiden, ook al heb ik bij de uitvoer soms assistentie nodig. Mijn leven is niet doorsnee. Door een fysieke beperking zit ik in een rolstoel en heb ik geen spraakvermogen. Ik communiceer door middel van een spraakcomputer en mijn mimiek.

Reacties

Diana Feijte-l Muzyka
20 okt 2017 bij 22:32

Fantastisch gesproken lieverdGeef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Toetsenborden

27 feb 2017