Site pictogram Nathalie Verstegen

Tips & Tricks voor de Tobii

Als ‘kenner’ zijnde deel ik op deze pagina mijn tips & tricks voor de Tobii. Veel is zelfbedacht en kan helaas niet ondersteund worden door derden.  

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met me op. Ik ondersteun graag waar het kan! 


Mobiele telefoon, laptop en computer bedienen
via de Tobii

Een grote verandering in mijn leven is dat ik door middel van het gebruik van het programma Teamviewer op mijn Tobii andere apparatuur kan bedienen.

Dit heeft als voordeel dat ik mijn mobiel en alle apps die erop staan kan besturen met mijn ogen zonder dat het iets doet op mijn spraakcomputer. Deze blijft schoon laat ik  maar zeggen.

Ik bedien mijn tablet, mobiele telefoon, computer met behulp van de Tobii die ik altijd voor me heb. Dit heeft mijn mogelijkheden om volledig deel te nemen aan de maatschappij nog meer vergroot. Wat hier een groot voordeel aan is, is dat ik de teksten kan typen via Swiftkey, een toetsenbord dat woordvoorspelling heeft en via een cursor bediend wordt. Wat ik hier handig aan vind is dat ik niet precies op de letters hoef te klikken maar dat hij toch wel het woord voorspelt. 

Om Teamviewer te gebruiken heb je thuis-wifi of een hotspot nodig. Dit kan niet via een openbare verbinding, dan wordt je gezien als zakelijk gebruiker en dan willen ze dat je een abonnement afsluit.

Ik moet er wel bij zeggen dat ik een licentie voor Teamviewer heb gekocht. Sinds 2020 zien ze mij als een zakelijke gebruiker. 

Ook gebruik maken van Teamviewer? Op deze blog meer informatie er over.

Donker en licht toetsenbord 

Ik heb twee communicatiekaarten gemaakt, die ik binnen Communicator 5 gebruik. Dit zijn qwerty-toetsenborden, met grote knoppen en verschillende pagina’s met cijfers en leestekens en één pagina voor het instellen van het geluid.

Ik vind het zelf heel fijn om te kunnen afwisselen tussen een donker en licht toetsenbord, omdat het donkere toetsenbord in het donker rustiger is aan mijn ogen en het lichte toetsenbord kan ik overdag beter zien.

Gebruik maken van deze toetsenborden? Download ze hier!


Doorzichtig Windows toetsenbord, bestemd voor Communicator 5.

Om binnen Windows te typen heb ik een zwart doorzichtig toetsenbord gemaakt. Dit toetsenbord geeft me de mogelijkheid om te zien wat ik typ als deze over een tekst staat.

Gebruik maken van deze toetsenbord? Download h’m hier!


Mobiele versie afsluiten