Communicatie

Bij mijn geboorte heb ik zuurstofgebrek gehad en was het voor mijn ouders lange tijd onzeker wat ik wel en niet kon. Volgens de doktoren zou ik een kasplantje blijven en mijn ouders werd geadviseerd om mij uit huis te plaatsen. Dit hebben mijn ouders niet gedaan en mede dankzij hen ben ik nu een vrouw die weet wat ze wil in het leven. 

Ik heb heel vaak met vooroordelen te maken. Ik ervaar dat mensen me aanspreken op een lager niveau of ze gaan praten tegen degene die bij mij is.
De laatste jaren probeer ik te bedenken dat het onwetendheid is van de ander. Toch vind ik het altijd nog lastig. Ik voel me niet ‘beperkt’ omdat ik vind dat ik heel veel kan. Als ik op een lager niveau wordt aangesproken heb ik nog steeds de neiging om te gaan denken dat mijn niveau toch lager is dan ik zelf denk. Dat is een issue waar ik aan wil werken zodat ik me er niet meer afgeremd in voel naar mezelf en naar anderen.

De allereerste manier van communiceren was voor mij, als peuter, met mijn ogen en door oogbewegingen te maken, kon ik gesloten vragen beantwoorden.

Na verloop van tijd leerde ik te communiceren door naar pictogrammen te kijken. 

Op mijn zesde kwamen mijn ouders en ik er achter dat ik kon leren lezen. Mijn moeder heeft een manier verzonnen om met mij te communiceren met letters. Er zijn overal letters op de keukenmuur geplakt. Op deze manier heb ik leren lezen en communiceren, door naar letters te kijken

Na diverse spraakcomputers te hebben gehad als communicatiemiddel kwam de Tobii in mijn leven op mijn zeventiende.
Door middel van camera’s in de computer wordt geregistreerd waar men heen kijkt, en door op het beeldscherm naar een letter te kijken wordt deze geselecteerd en op deze manier kan ik zinnen formuleren.
Ik heb het gevoel dat ik met behulp van de Tobii een volwaardige en actieve gesprekspartner ben. 
Mijn leven is verrijkt door de Tobii en het heeft mijn zelfstandigheid aanzienlijk vergroot. Ook heb ik het gevoel dat ik recht in de maatschappij sta. Dit merk ik omdat ik ook (vrijwilligers)werk kan doen waar ik voldoening uithaal.