Reisverslag ‘Van autopech tot geweldige cruise’

Mijn reisverslag: ‘Van autopech naar geweldige cruise’

Op 24 september vertrokken we naar Zweden om via Zweden en Finland naar Vardø in Noorwegen te gaan.. Helaas strandden we nabij Hamburg met autopech. Na een paar uur langs de snelweg zijn we afgesleept naar een garage en belandden we in Bad Oldesloe in een hotel. Na vier dagen van een hele hoop heen en weer gebel, omdat we alsmaar geen vervangend vervoer kregen, hebben we een cruise geboekt. Deze cruise heb ik een paar weken voor vertrek al gezien, maar om het plan helemaal overboord te gooien wat we hadden, vond ik een beetje stom want we moesten dan de geboekte accommodaties allemaal cancelen.. En we hadden aardig wat accommodaties, maar nu kon/moest het! De volgende avond hebben we de boot vanuit Denemarken naar Bergen gepakt. Wat een tocht. De vorige nacht had het flink gestormd, dus de boot ging echt heel erg op en neer. Eigenlijk dachten we dat iedereen dronken was, omdat ze scheef liepen, maar dat bleek toch de storm te zijn..

De volgende dag kwamen we in Bergen. Superleuke stad, heel kleurrijk. Alleen blijkt het de meest regenachtige stad van Noord-Europa te zijn. Gelukkig konden we een paar uur later op de boot. En wat voor boot, de Havila Polaris! Prachtig! Op zich niet superluxe, maar het had gewoon iets. De eerste avond hebben we onze hut een beetje verbouwd, echt dat de schoonmakers er van schrokken en ook wel moesten lachen. 

Op dag 2 hebben we ‘s ochtends lang stilgelegen bij een stop en ‘s middags hebben we door Hjørundfjorden gevaren. Oh, zo mooi! Alles is zo ongerept en enorm! ‘s Avonds zijn we gestopt bij Alesund. Daar konden we eindelijk van de boot af. Leuk eilandje, gewoon schattig.

Op dag 3 stopten we bij Trondheim, een redelijk grote stad. Daar ben ik de vorige keer ook geweest.. Hier hebben we door de straatjes en over bruggetjes gewandeld, de pakhuizen bekeken en zijn we bij de kerk geweest. En tot slot moesten we rennen om op tijd te komen.. Ohh dat was spannend! Gelukkig wachtten ze, maar we beloofden elkaar om voortaan op tijd te komen.. ‘s Avonds hebben we een korte stop gemaakt op de Lofoten en konden we zien dat het die nacht tijd was om het Noorderlicht te zien.. Heel anders dan ik verwacht had, maar heel bijzonder!! Gelukkig was het laat in de avond/begin van de nacht, dus we waren nog op.

Dag 4; De dag van Tromsø!!!! Hier had ik al die tijd zo’n zin in. Ook hier ben ik de vorige keer al geweest. Het is een stad die ik op de een of andere manier heel speciaal vind. Misschien omdat ik als een soort nerd vaak online op een webcam kijk om het Noorderlicht te zien. We hebben een beetje de stad en haven verkend… Heel erg leuk!

Dag 5, Honningsvåg.. De noordelijkste stad van het Europese vasteland. Heel bijzonder om er te zijn. Zo koud, maar zooo mooi 😃Die bergen, zoo mooi!

Dag 6, de dag van Kirkenes.. Een stad bij de Russische grens, heel bizar! Helaas kon ik niet van de boot af, maar vanaf het bovenste dek konden we Rusland zien. Zo bizar dat je opeens de grens ziet.

Dag 7, Vardø, ons oorspronkelijke eindpunt, gewoon gehaald! Deze streek heb ik een keer bij ‘3 op reis’ gezien en wilde er zo graag heen. Het is gewoon gelukt!! Bij een foto maken reed ik, met Nina, bijna de zee in, maar ik heb overleefd!

Dag 8, een kleine stop bij Hamerfest. Te korte stop om van de boot te gaan, maar we konden wel vanaf het dek foto’s maken. Onderweg kwamen we door een gebied met allemaal besneeuwde rotsen, het was echt super mistig. Echt bizar hoe mooi dat was!! ‘s Avonds zijn Nina en ik naar een Sami concert in een kerk geweest. Heel mooi..Stiekem wilde ik gewoon graag in die kerk kijken.. Nee hoor (jawel), wel heel gaaf!

Dag 9 zijn we door de Lofoten gevaren, met allemaal stops! Helaas moesten we deze in het originele plan skippen, maar nu met de cruise niet. Ik heb deze reis heel veel mooie dingen gezien, maar dit! Echt, niet normaal. Het allermooiste en stiekem toch ook engste was dat we een smalle fjord in voeren en daar gingen keren. Dit was de eerste keer dat een mens de navigatie deed.. Echt geweldig!!

Op dag 10 meerden we aan in Brönnøysund.. Beetje apart en suf stadje. Niet echt iets te doen..

Dag 11 was eigenlijk rechtstreeks naar Bergen. 

We zijn nog een nachtje in Bergen gebleven. In het hotel dat we aanvankelijk geboekt hadden, paste mijn rolstoel niet in de lift dus konden we op zoek naar een ander hotel. Dit hotel was perfect. Aan de balie zeiden ze dat ze hoopten dat het pastte, maar het was een hele grote kamer.. Ze hadden onze kamer gewisseld met die van een andere gast. Goede service!! We hebben ‘s avonds nog gewandeld.’ s Middags zijn we nog even Bergen in geweest.. Helaas kreeg de accu van mijn rolstoel kuren. Gelukkig de laatste dag. 

Wat heb ik een leuke tijd gehad, ook echt met Leonie en Nina. Heel gelijkwaardig enzo. Het personeel op de boot was ook echt super aardig. Niks was een probleem. Zelfs mijn eigen eten klaarmaken was geen probleem, ze waren flexibel qua tijden waarop wij aten. Zo’n goede service. Maar ook hoe de sfeer was, echt super fijn! Ze vonden onze humor onderling ook leuk, al snapten ze er niets van.. Tenminste dat hoop ik…De andere passagiers waren ook aardig. Mijn Tobii en de  door mij gemaakte foto’s bleken goede gespreksstof.. Heel fijn!

Hieronder staan een aantal foto’s van de reis. De rest kun je zien op: https://flic.kr/s/aHBqjAYMPt#Noorwegen

%d bloggers liken dit: