Voorstelblog

Beste lezers,

Graag wil ik mijzelf voorstellen in deze weblog.

Mijn naam is Nathalie Verstegen, geboren op 27-06-1988 en kom uit Herpen.

In mijn dagelijks leven houd ik van reizen, lezen, nieuwe technologie, contact met mensen, mensen leren kennen, concerten bezoeken, fotografie en met vrienden zijn.

Sinds 2011 werk ik voor het Multimediacentrum van Pluryn in Nijmegen.

Dit is een dagbesteding, binnen de overkoepelende organisatie Pluryn.
Bij het Multimediacentrum werken mensen aan multimediaproducties, zoals film en fotografie voor derden, schrijven artikelen voor nieuwsbrieven, verslaan open dagen en maken wekelijks een journaal.

Mijn functies binnen het Multimediacentrum zijn de bedrijfspagina op Facebook bijhouden, interviews afnemen en in het redactieteam van het Weekjournaal zitten.

Met dit redactieteam nemen we het Weekjournaal op en regelen dingen er om heen.
Vanwege mijn motorische beperking communiceer ik via een Tobii met oogbesturing.
Voordat ik in aanraking kwam met Tobii, had ik diverse spraakcomputers. Deze bediening werkte met hoofd- en voetschakelaars. Dit werkte zo langzaam, dat als ik na vijf minuten eindelijk één zin had geschreven iedereen al was afgehaakt. Eigenlijk vond ik het altijd te veel tijd in beslag nemen om iets typen. Voor mij hadden spraakcomputers weinig toegevoegde waarde.

Naast de spraakcomputers communiceerde ik via een letterkaart. Communiceren kon ik dus alleen met mensen die mij goed kenden en wisten hoe de kaart werkte. Een nadeel van deze communicatie is, dat je afhankelijk van je gesprekspartner bent en of diegene met de letterkaart kan werken. Onbedoeld gaan mensen toch dingen verkeerd voor je invullen. Ook maak je nauwelijks nieuwe contacten.

Begin 2006 stond er een artikel op internet over de Tobii. Het gegeven dat je met je ogen een computer kon bedienen klonk te mooi om waar te zijn en ik dacht dat ik het toch niet zou kunnen. Mijn hoofd is best wel bewegelijk, dus ik dacht dat het niet ging lukken.
Twee weken later werd ik uitgenodigd om de Tobii uit te proberen. Tot mijn verbazing ging het wel redelijk goed en kreeg ik hem één maand op proef. In die tijd was het een los beeldscherm dat aangesloten was op een laptop.

De eerste twee weken heb ik het apparaat op school uitgeprobeerd en de laatste week thuis. Het werkte zo goed en snel dat de Tobii gelijk werd aangevraagd en binnen enkele maanden had ik er zelf één. Wat was ik er blij mee!

Op dat moment veranderde mijn leven compleet. Voor mijn gevoel start je weer opnieuw met communiceren. Je hebt wel altijd dingen kunnen zeggen, maar het was nooit echt genuanceerd. Als een zin maar een soort van klopte, was het al snel goed. Mensen die niet spreken krijgen de basis van de communicatie niet mee. Hier heb ik hard aan gewerkt. Zo van hoe benader je mensen op een positieve manier, mensen aankijken als je met ze praat, ook als je de Tobii iets laat uitspreken. Zulke dingen zijn voor mensen die gewoon spreken de normaalste zaak van de wereld, maar als je je nooit echt helemaal duidelijk hebt kunnen maken ligt dat anders. Ik denk dat die dingen wel heel erg belangrijk zijn.
Inmiddels heb ik zelf precies tien jaar een Tobii en eigenlijk bedenk ik nog steeds bijna elke dag weer hoe het mijn leven heeft verrijkt! Tegelijkertijd is het ook heel gewoon geworden en ik wil ook niet uitstralen dat het heel knap of bijzonder is, het is gewoon de manier waarop ik communiceer.
Sinds begin begin dit jaar loop ik stage bij rdgKompagne. Dit was iets wat ik al een tijdje heel graag wilde.

Het leek mij heel fijn om ervaringen met de Tobii te kunnen uitwisselen met anderen, zowel met professionals als met cliënten.
Voor mijn eerste opdracht heb ik allerlei computerspelletjes uitgeprobeerd, of deze geschikt zijn om met oogbediening te spelen.
Maandag 25 april heb ik de rdgKompagne-vestiging in Enschede bezocht en hier heb ik een Powerpoint-presentatie gegeven. Dit was om mijzelf voor te stellen en ook om een beter beeld te geven van de Tobii aan iedereen. Niet iedere medewerker komt dagelijks in aanraking met een Tobii en ook niet met een niet-spreker.
Naast de presentatie heb ik een rondleiding door het bedrijf gehad en nader kennisgemaakt met de medewerkers.

Voor deze week staan de vestigingen in Utrecht en Geldrop nog op het programma en eind mei ga ik twee dagen mee naar de Support.

Wie weet tot ziens op de Support en anders verschijnt er binnenkort weer een blog.
Nathalie Verstegen

0 reacties op ““Voorstelblog Voeg die van jou toe →

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: