Geen categorie

Vervolg speelgoedkaart treintje

Beste lezer,

In een eerdere blog vertelde ik dat ik bezig ben geweest om een omgevingsbesturingskaart te maken om een treintje te besturen via de Tobii. Dit werkte toen niet, omdat er in de bewerkmodus van Tobii Communicator niet gewerkt kan worden met oogbesturing.

Het was nogal een zoektocht om het toch voor elkaar te kijgen. Iemand van rdgKompagne heeft mij de tip gegeven om Tobii Communicator te installeren op mijn laptop en via het programma Teamviewer de laptop via de Tobii te bedienen. Dit doe ik zelf ook met al mijn apparaten. Zoals telefoon en tablet. Het is een geweldige oplossing voor mij, omdat ik vanaf één scherm mijn apparaten kan besturen. Deze oplossing heb ik zelf bedacht. Binnenkort zal ik een beschrijving maken van hoe dit werkt, voor de mensen die er geïnteresseerd in zijn.

In het begin vond ik het ingewikkeld om een kaart te maken die bedoeld is om speelgoed mee te bedienen. Ik ben gewend om alles er strak uit te laten zien. Veel zwart-wit, geen symbolen. Voor een speelgoedkaart gebruik je juist kleuren en symbolen en hier moest ik heel erg aan wennen. Het heeft een paar ontwerpen geduurd voordat ik er ‘feeling’ mee kreeg.

Het eerste ontwerp was met afbeeldingen met de knoppen van de afstandsbediening. Ik had me toen nog nog niet gerealiseerd dat het meer een speelse uitstraling moest hebben. In de bewerkmodus van Tobii Communicator zit een heel symbool bestand. Ik heb op elke knop één symbool geplaatst. Een van een bel, een voor de lamp, een vooruit, een achteruit en één om de trein te stoppen. Alle knoppen hebben een eigen kleur en de achtergrond van de kaart zelf ook.

Toen de kaart klaar was, heb ik de signalen van de afstandsbediening ingeleerd op de Tobii. Hier heb ik wel hulp van mijn assistenten bij nodig want dit moet op de Tobii gebeuren, omdat daar een infraroodverbinding in zit. Vervolgens heb ik de signalen aan de knoppen gekoppeld en toen was het klaar om de trein mee te bedienen.

Het was wel een flinke en leuke klus, ook omdat niet alles gelijk goed werkte, maar na veel uitzoekwerk is het gelukt! De treintjeskaart zal binnenkort door rdgKompagne gedeeld worden. Inmiddels ben ik bezig met een eigen letterkaart te maken. Daarover later meer..

Nathalie

Update 30 november 2016
De treinkaart voor Tobii Communicator 5 is hier te downloaden (let op: het downloaden start direct).
Het treintje zelf is online verkrijgbaar, Google daarvoor op Eichhorn infrarood treintje.

Auteur

nathalieajverstegen@gmail.com
Ik ben Nathalie Verstegen (1988). Ik zie mezelf als een ondernemende vrouw met humor en pit. Ik wil een zo zelfstandig mogelijk leven leiden, ook al heb ik bij de uitvoer soms assistentie nodig. Mijn leven is niet doorsnee. Door een fysieke beperking zit ik in een rolstoel en heb ik geen spraakvermogen. Ik communiceer door middel van een spraakcomputer en mijn mimiek.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamviewer

15 dec 2016