Toetsenborden

Beste lezers,

De afgelopen tijd ben ik bezig geweest om het toetsenbord, dat ik zelf gemaakt heb, verder te ontwikkelen. Hier wil ik graag iets meer over vertellen in deze blog.

In de periode dat ik mijn eerste Tobii had, heb ik zelf een toetsenbord voor in Tobii Communicator gemaakt. Dit idee ontstond doordat er in die tijd alleen maar toetsenborden bestonden met allerlei kleuren. Voor mij was dat te druk en het andere nadeel was dat het te veel licht gaf als ik bijvoorbeeld bij een voorstelling was. Dit is de reden waarom ik besloten heb om een zwart toetsenbord te maken. Voor mij had het ook als voordeel dat het rustiger voor mijn ogen was. In het begin heb ik nog standaard woorden er in laten staan, maar in de loop van de tijd merkte ik dat ik deze niet nodig had, dus deze heb ik later weggehaald. Ik heb er ook geen woordvoorspeller meer ingezet. Ik vind zelf de woordvoorspeller lastig om te bedienen omdat ik bij het lezen van de voorspelde woorden verkeerde dingen ging selecteren en dit zorgde voor teveel tijdverlies. Dit is natuurlijk een persoonlijke voorkeur.

Sinds ik via een laptop weer paginasets kan maken in Tobii Communicator, ben ik bezig geweest om mijn toetsenbord te verbeteren. Ik heb, op advies van iemand, de letters en de spatiebalk veel groter gemaakt en dit werkt veel beter en sneller. De spatiebalk heb ik midden onderin gezet en daarnaast allerlei wismogelijkheden. Aan de rechterkant heb ik knoppen voor hoofdletters, de meest voorkomende leestekens en de cijfers, en een pagina waar je het volume kan veranderen gezet. Bij de letters heb ik een aantal leestekens gezet zoals het vraagteken en het apenstaartje. Dit zorgt ervoor dat je minder hoeft te switchen tussen de verschillende pagina’s.

Toen deze paginaset af was heb ik precies dezelfde in het wit gemaakt. Dit omdat ik wilde uitproberen of ik bij veel lichtinval dan beter kan typen. Mijn ervaring is dat het in een auto veel beter werkt in elk geval. Vooral als je de instellingen van het beeldscherm extra fel zet.

 

Nathalie

0 reacties op ““Toetsenborden Voeg die van jou toe →

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: